Jak utěsnit sprchový kout?

Koupelna je v moderní době naprosto nezbytnou a nepostradatelnou součástí každého obydlí. Je to prostor, který členům domácnosti poskytuje nejen fyzickou očistu, ale také únik z rutiny každodenních starostí a stresu v podobě příjemné relaxace. Aby koupelna mohla poskytovat potřebnou úroveň užitného komfortu, je nutné, aby dobře vypadala, aby tvořila estetický a stylový celek s ostatními prostory a v neposlední řadě aby disponovala plně funkčním vybavením odpovídající kvality. V koupelnách bez vany je hlavním prvkem sprchový kout. Zabírá málo místa, je praktický, a proto oblíbený u mnoha spotřebitelů. Jednou z jeho hlavních vlastností je vodotěsnost. Jak utěsnit sprchový kout, co udělat s vaničkou sprchového koutu, co udělat se spárami, použít silikon nebo tmel, jaký je správný postup utěsnění sprchového koutu, aby voda neměla šanci přetékat?

Důležitost správného utěsnění sprchového koutu

Relaxace ve sprše a únik od každodenního stresu se může snadno změnit v noční můru a zdroj dalšího stresu, pokud máme po sprchování v koupelně louži, mokrou zeď, nebo to úplně nejhorší - naštvané sousedy s protečeným, mokrým stropem. Příčin může být několik, mezi nejčastější patří:
- Zanedbání hydroizolace při instalaci sprchy
- Nesprávná montáž sprchového koutu
- Nedostatečné utěsnění
- Poškození a nesprávné použití těsnicích prvků a materiálů

Důsledky přetékajícího sprchového koutu

Důsledky jsou každému jasné. Problém je, že se nemusí objevit hned. Nesprávné utěsnění sprchového koutu se může projevovat nenápadně, voda se postupně hromadí pod koutem, vlhnou stěny, vlhne strop, pod vaničkou rostou plísně, usazuje se vodní kámen, a když problém propukne naplno, je nutná rozsáhlá oprava, možná i výměna vaničky a instalačních prvků. Je to nepříjemné, nákladné, takže se určitě více vyplatí precizně utěsnit sprchový kout při montáži, nespěchat a nešetřit na kvalitních materiálech, než později řešit následky.

Odborná firma, řemeslníci, zásady správného utěsňování sprchových koutů

Odborná firma se zárukou může být drahá, ne vždy je k dispozici dostatek řemeslníků, takže ať už se rozhodneme instalovat sprchový kout sami, nebo to svěříte někomu jinému, není na škodu si zapamatovat alespoň hlavní zásady instalace a utěsnění sprchového koutu.

1. Správný výběr a kontrola materiálů

Vezměme v úvahu podmínky naší koupelny, kolik máme prostoru, zda zvolíme sprchovou vaničku, sprchový kout bez vaničky, jak silný je strop, z jakého materiálu. Zakoupený sprchový kout musíme pečlivě prohlédnout a zkontrolovat, zda není poškozený nebo netěsný. Zvolme nejlepší těsnicí materiály pružnou spárovací hmotu, sanitární silikon, polyuretanový tmel, těsnicí rohy a lišty, kvalitní obklady. Materiály by měly mít nejen dobré hydroizolační vlastnosti, ale měly by být odolné vůči bakteriím, plísním, houbám a chemicky stabilní, zejména při styku s čisticími prostředky.

2. Správná hydroizolace sprchového koutu

Podlahu a stěny, na kterých bude umístěn náš nový sprchový kout, je třeba dobře připravit. Penetračním nátěrem a vhodnou hydroizolací. Například pomocí moderních tekutých hydroizolačních prostředků, práškovou lepenkou, samolepícími těsnicími pásy a dalšími prostředky.

 3. Těsnost připojení k vodovodní a kanalizační síti

Zde máme na mysli kontrolu těsnosti sifonu, odtokového potrubí, napojení na kanalizaci a kontrolu těsnosti přívodu vody a utěsnění mezi přívodním potrubím a obložením stěny. Mimo jiné jde o rozdílnou tepelnou roztažnost materiálů (horká voda, studená voda, dlaždice, malta), která časem způsobuje vznik trhlin.

4. Těsnění sprchového koutu

Při instalaci sprchové vaničky mějme na paměti, že v případě protékání vody nebo jiné závady může být nutné ji celou vyndat. Důležité proto je, jak bude spojena se stěnami, podlahou, obklady, zda a jak bude zazděná. Zvolme takový způsob instalace, který umožní v případě potřeby „bezbolestnou“ demontáž bez zbytečného bourání. Její utěsnění musí být zejména pružné, aby odolalo rozdílné tepelné roztažnosti povrchů, které utěsňuje. Nejčastěji používaným těsnicím materiálem je dnes silikon.

Utěsnění silikonem

Silikon je vysoce účinný těsnicí materiál, má vynikající přilnavost, snadno se aplikuje a je cenově dostupný, proto je již mnoho let na špičce ve své materiálové kategorii. Je třeba dát si pozor na výběr správného typu silikonu (acetátový, oximový, sanitární, speciální). K utěsnění sprchového koutu používáme sanitární silikon. Sanitární silikony jsou chemicky neutrální, určené zejména pro vlhké prostory - koupelny, toalety, kuchyně atd. Jejich chemické složení zabraňuje tvorbě plísní a zajišťuje vysokou odolnost vůči vodě, vlhkosti a účinkům čisticích prostředků. Kromě sprchových koutů se používají k utěsňování van, umyvadel, bidetů, toalet, spojů PVC potrubí, těsnění dřezů, kuchyňských linek atd. Dokonale přilnou ke sklu, keramice nebo dlaždicím. Dobře snášejí i vyšší teplotu vody v koupelnách. Svou funkci plní dobře po mnoho let. K aplikaci používáme aplikační pistoli, malířskou pásku a k vyhlazení silikonovou stěrku nebo vlastní prst namočený v mýdlové vodě.

Ani silikon nevydrží věčně!

Po několika letech, zejména v drsnějších podmínkách, může silikon začít degradovat a je třeba jej vyměnit. Častou chybou je, že uživatel postižená místa jednoduše potře novým tmelem. Starý a nový silikonový tmel se nikdy řádně nespojí a netěsnost se brzy objeví znovu. Starý přípravek proto musí být dokonale odstraněn. Můžeme si pomoci odstraňovačem silikonu, který ho změkčí a usnadní jeho likvidaci. Utěsňovanou plochu je třeba očistit čisticím prostředkem a odmastit, aby se nový silikon spolehlivě s povrchem spojil. Proužek nového silikonu nakonec uhladíme stěrkou nebo prstem a máme hotovo. Sprchový kout bude nadále perfektně plnit svou funkci po dlouhá léta.

Komentáře

V tuto chvíli bez připomínek