Jak oddělit WC v koupelně?

Všichni tam musíme..., na toaletu a do koupelny. Pokud máš větší byt nebo dům s více toaletami, možná i koupelnami, je to ideální stav. Co ale, když je místa málo? Možná právě řešíš dilema, zda umístit toaletu do koupelny, nebo pro ni vytvořit alespoň malou oddělenou místnost. Shrňme si aspekty této operace a třeba ti následující řádky pomohou s rozhodováním.

Toaleta mimo koupelnu

Nikdo netouží mít při vyprazdňování svědky. Ani pohled na tento akt není to pravé ořechové. Příslušné vizuální a čichové vjemy si všichni rádi odpustíme. Dokonalá intimita je proto hlavní výhodou samostatné toalety. Další je větší hygiena, protože bakteriální prostředí WC zůstává mimo koupelnu. Samostatná toaleta však vyžaduje prostor, kterého možno nemáš nazbyt. Vyplatí se také nahlédnout do stavebních norem, které rozměry samostatné toalety definují. Stanovují jasná pravidla pro její umístění v koupelně ve vztahu k velikosti podlahové plochy a počtu místností v domě nebo bytě.

Pokud je koupelna spojená s toaletou

Máš-li malé děti, jistě se hodí mít toaletu a koupelnu pohromadě. Dětem snadněji pomůžeš s umytím. Tento aspekt upřednostňuje také mnoho dospělých. Méně pohyblivé osobě také více vyhovuje větší prostor kolem WC a lepší přístup, který jí poskytuje koupelna a toaleta v jednom. Výhodou jsou i širší možnosti designu většího propojeného prostoru. Ve větší místnosti snadněji vytvoříš elegantní jednotný styl. Ideální je, když si toaletu v koupelně naplánuješ předem, ještě před zahájením rekonstrukce.

Jak oddělit WC v koupelně, na co nezapomenout při rekonstrukci

Známe výhody a nevýhody, potřeby a preference členů domácnosti jsou zohledněny, prostorové a finanční možnosti také. Rozhodnutí padlo, WC a koupelna budou v jedné místnosti. Co dál, oddělit, nebo neoddělit WC od zbytku koupelny? Rozhodně oddělit. Zachováš si tak některé výhody samostaného WC. Jaké jsou možnosti oddělení a na co je třeba pamatovat?

Polopříčka je také možností

Problém se často řeší odstraněním stávající příčky mezi toaletou a koupelnou. Pokud to dispozice umožňuje, můžeš malou část příčky ponechat a oddělení je vyřešeno. Druhou možností je vybudování nové polopříčky, alespoň ze sádrokartonu. Počas stavebních prací nezapomeň na:

  • instalaci výkonného odvětrání, zejména v koupelně bez oken,

  • příslušný sklon a délku kanalizační přípojky, pokud přemisťuješ záchodovou mísu,

  • záchodová mísa musí být neviditelná z chodby,

  • kvalitní mísu s dobře padnoucím víkem. Spuštené víko omezuje šíření bakterií vodním aerosolem, který při splachování vzniká.

Zástěna nebo paravan a je to

Jestliže chceš prostor trvale rozdělit, vsaď na koupelnovou zástěnu. Tvrzené neprůhledné sklo může být správnou volbou. Nebo nainstaluj posuvnou, skládací, nebo otočnou zástěnu a zůstane ti možnost na provoz v koupelně pohotově reagovat. Přišla návštěva? Řešením může být dočasné zamezení výhledu na WC přenosným paravanem.

Nábytkové prvky a koupelna spojená s WC

Zakomponuj pračku do koupelnové skříňky. Zavěs nad ni policový díl až po strop, stranu blíže k toaletě vyplň nábytkovou deskou, a máš skvělou náhradu příčky, místo pro pračku a ještě velký úložný prostor. V malé koupelně s toaletou používej závěsné nábytkové systémy a prostor hledej ve výšce. Ručník příliš vysoko? Pomůžeš si plastovým stupínkem, nejlépe skládacím. Pomocí zrcadel, světlých odstínů, hladkých povrchů a stylového minimalismu koupelnu opticky zvětšíš a odstraníš tak pocit stísněnosti.

Pokojové rostliny jako předěl toalety a koupelny

Krásným designovým prvkem, který kolem toalety vytvoří soukromí a prostor zútulní, může být vyšší policová skříňka zaplněná rostlinami. Důležité je alespoň mírné denní světlo a správný výběr rostlin.

Mít toaletu v koupelně nemusí být problém. Pokud hledáš inspiraci, mnoho hotových aranžmá najdeš na stránkách Mexen!

Komentáře

V tuto chvíli bez připomínek