Jak vyčistit WC mísu?

Čistota – půl života, starý slogan, ale zajisté nikdo o důležitosti čistoty pro lidské zdraví nepochybuje, a tak tuto odvěkou pravdu respektujme. I čistá záchodová mísa nám může prodloužit život, přinejmenším nám ho usnadní, protože je prevencí infekcí a nemocí. Vyšším stupněm čistoty je hygiena, která znamená zbavení se i neviditelných nečistot v podobě bakterií, virů a různých patogenů. Jak toho dosáhnout na toaletě, jak na vodní kámen, jak vyčistit záchodovou mísu dokonale, ať už s chemií, nebo bez chemie, zásady, pravidla, tipy..., si povíme v následujících řádcích.

Důvody pro čištění toalety

Nejdůležitějším důvodem je zdraví, ale jsou i další. Toaleta je součástí bytu či domu, spoluvytváří design interiéru. Pokud je náš domov jedním krásným stylovým prostorem, nebudeme si ho přece kazit špinavým záchodem. I když se nám ne vždy chce WC čistit, pokud je moderní, krásně navržený, máme o důvod víc proč ho udržovat v čistotě. Na vztahy mezi členy domácnosti má pozitivní vliv, když si po každém použití nezapomenou WC očistit a „předají“ si ho v bezvadném stavu. Zdraví, estetika, mezilidské vztahy, kdybychom v úvahách pokračovali, jistě bychom našli pro čištění toalety další, nikoliv zanedbatelné důvody. 

Kdo a co útočí na toalety?

I když se nám zdá, že používání této místnosti je čistě individuálním aktem, ostatním účastníkům tohoto aktu – mikrobům, se to tak nezdá. Pro ně je naše záchodové prkénko a WC mísa hotovým společenským eldorádem, rušnou dopravní křižovatkou. Zde předáváme mikroby a přebíráme jiné, sedíce s holou kůží na desce a dotýkajíce se rukama součástí zařízení, jako jsou madla, kliky, držadla nebo kohoutky. Zde mají mikrobi ideální prostředí, nespočet zákoutí, teplo, vlhko, zde se množí a hledají naše slabá místa. Zvláště zranitelné jsou děti, které tato úskalí a zásady hygienického chování neznají. 

Prevence abychom nemuseli příliš často řešit problém, jak vyčistit WC mísu

Pokud se nechceš trápit s příliš častým čištěním toalety a používat silné, drahé, zdravotně i ekologicky nešetrné ekrazity, mohou ti pomoci některé zásady:

  • úprava tvrdé vody. Existuje několik způsobů, jak změkčit tvrdou vodu v domácnosti.Ušetříš tak před vodním kamenem nejen záchodovou mísu a splachovač, ale také všechny vodovodní baterie a celý vodovodní systém,

  • udržuj všechna těsnění a ventily ve splachovači v dobrém stavu, tj. tak, aby voda nikde ani len neslzila. Pomoci může i sítko a filtrace, protože voda často obsahuje zrnka písku, která způsobují úniky,

  • po každém použití přejeď záchodovou mísu kartáčem, i když se zdá být čistá. Mikrousazeniny nejsou vidět,

  • nepoužívej agresivní čisticí prostředky, které by mohly narušit hladkost keramického povrchu. Vodní kámen se začíná usazovat nejprve na mikroskopických prasklinách. Dokonale hladký povrch záchodové mísy je také dobrou prevencí proti ucpání její odtokové části.

Jak vyčistit mísu od vodního kamene

Zatímco znečištění záchodové mísy od exkrementů lze odstranit poměrně snadno, stačí kartáč a voda, případně běžný čisticí a dezinfekční prostředek, vodní kámen je mnohem zákeřnějším protivníkem. Můžeš použít řadu dokonalých chemických prostředků po vzoru neohrožených usměvavých bojovníků z reklam. Nastříkáš, opláchneš a o vteřinu později přimhouříš oči nad září své čisté mísy. Skutečnost bývá méně romantická. Chemie víceméně pomáhá, ale nejde to snadno, je jí potřeba hodně a nevyhneš se namáhavému drhnutí. Je třeba vyzkoušet několik přípravků, zda a jak fungují, zda neohrožují zdraví (dýchání, alergie), nepoškozují povrch toalety (keramika, plasty, kovy), a jak zatěžují životní prostředí. Snad nejagresivnějším prostředkem, se kterým se lze v souvislosti s toaletami setkat, je kyselina chlorovodíková. Ačkoli je velmi účinná, je nebezpečná jak pro životní prostředí, tak pro uživatele. Vyžaduje velkou opatrnost a ochranné pomůcky. Zkusme k čištění záchodové mísy používat šetrnější prostředky.

Jak odstranit vodní kámen pomocí octa

Vodní kámen lze účinně rozleptat kyselinou octovou, obsaženou v běžném potravinářském octu. Ocet má také antibakteriální účinky, ničí viry a plísně. Je levný, téměř vždy po ruce a také poměrně šetrný k životnímu prostředí. Ideální spojenec. Jak na to? Nejúčinnějším způsobem je odstranit vodu ze záchodové mísy, mísu zalít octem a nechat několik hodin, nejlépe přes noc, působit. Pokud usazenina nezmizí dobrovolně, lze jí ještě pomoci kartáčem, houbičkou nebo škrabkou. O něco obtížnější práce bude s výše položenými usazeninami, kam hladina octa nedosáhla. Vyplatí se také od vodního kamene octem občas pročistit nádržku splachovače. Ten v ní může způsobovat netěsnosti a vytrvalé prosakování vody, což způsobuje v míse nevzhledné žluté šmouhy. Na záchodové prkénko a další méně odolné plastové části použij roztok octa a vody v poměru 1:1.

Kyselina citronová, citronová šťáva

Také účinně rozpouští usazeniny vodního kamene. Je zcela ekologická, není drahá, navíc zanechává příjemnou vůni.

Vlastní čisticí směs

Dobrým řešením otázky jak odstranit vodní kámen, je čisticí pasta z jedlé sody, kyseliny citronové a mycího prostředku. Přidej vodu a vytvoř ze směsi pastovitou konzistenci. Výhodou je, že nestéká jako ocet, aplikuj ji houbičkou, kartáčem, vyřazeným zubním kartáčkem. Dobře funguje i na čištění splachovače a odstraňování zažloutlých skvrn na záchodovém prkénku.

Brusný papír

Pro úplnost dodejme, že se jedná také o alternativu, zejména pokud máš velmi starou toaletu s odolnou, silnou vrstvou vodního kamene, kde předchozí metody selhaly a vyměňovat celou mísu nechceš. Používáním smirkového papíru s větší zrnitostí a vyšším tlakem však můžeš materiál toalety nenávratně poškodit.

Čištění toalety nutnost, zvyk i kultura

Říká se, že podle stavu záchodů se pozná úroveň země. Je na tom hodně pravdy. Čištění záchodové mísy pro nikoho není zrovna nejpříjemnější zábavou. Ale pokud nám záleží na zachování hygienických životních standardů, dělat to zkrátka musíme. V tomto ohledu se vyplatí investovat do kvalitního vybavení, ať už jde o samotnou záchodovou mísu a splachovač, nebo o další detaily toalety a koupelny. Velmi nám pomůže průběžné udržování toalety v čistotě a v bezvadném technickém stavu. Důležitá je také výchova a pěstování hygienických návyků od útlého věku, smysl pro zodpovědnost a ohleduplnost – zanechávat toaletu po vlastním použití čistou. Dodržujme tyto zásady a problém jak vyčistit WC žádným problémem být nemusí.

Komentáře

V tuto chvíli bez připomínek