Jak vyčistit vanu?

Koupelna není jen místem fyzické očisty. Po náročném dni se nejspíš i ty těšíš na koupel v horké vodě, která tě laskavě přivine a spolu s nečistotou nejen smyje většinu starostí a stresu, ale také ti dodá energii do dalšího života. Dobrá koupelna je harmonický, příjemný prostor, oáza intimity a relaxace. Vana je vizitkou každé koupelny. Je to frekventované místo, kde se členové domácnosti denně střídají. Nikdo by do ní nechtěl vstoupit, kdyby byla pokryta nánosem vodního kamene nebo kdyby povrch vany zdobila plíseň. Otázky, jak, čím a jak často čistit vanu, jsou proto mimořádně aktuální.

Aby problém, jak vyčistit vanu, nebyl problémem

Nejlepším řešením každého problému je – předcházet mu. Zde je několik, na první pohled možná banálních, ale účinných preventivních opatření:

  • po každém použití vanu opláchni horkou vodou. To je naprosté minimum. Zabráníš tak ulpívání mechanických nečistot na povrchu vany (částečky kůže, vlákna z prádla, vlasy, částečky mýdla, zubní pasty...),

  • po použití a opláchnutí otři povrch vany stěrkou na sklo, zbylé kapky vody osuš hadříkem. Další členové domácnosti to jistě ocení. Tímto způsobem do značné míry vanu od vodního kamene uchráníš,

  • na odtokový otvor nasaď sítko. Zachytí téměř všechny vlasy, chlupy a žmolky. Nejen to, tyto nečistoty dále v sítku působí jako částečný filtr pro mastnotu, prach a další nečistoty. Pokud ti voda špatně odtéká, je čas sítko otřít kouskem toaletního papíru. Předejdeš tak znečištění a ucpání vanového sifonu,

  • pokud máš ve vodovodní síti tvrdou vodu, zvaž úpravu vody na přívodu do obydlí. Vodní kámen napadá celý vodovodní systém, nejen vanu.

Jak vyčistit vanu od různých znečištění

Hlavními soupeři v boji o čistotu vany jsou kromě mechanických nečistot také mastnota z kůže, rez (např. z některých kovových předmětů) a soupeř nejzdatnější – vodní kámen. Obecně platí, že při čištění vany můžeš použít jemnější domácí prostředky nebo agresivnější čisticí prostředky na chemické bázi. Pojďme se na ně podívat blíže.

Jak vyčistit vanu domácím způsobem

V případě běžného znečištění vany není třeba hned sahat po agresivní chemii. Vyzkoušej jednoduché domácí metody, které šetří nejen životní prostředí, ale i tvoji pokožku a peněženku a povrch vany. Zde je několik tipů:

  • čištění vany octem: ocet je skvělým spojencem při čištění koupelny. Je levný, dostupný, účinný a šetrný k životnímu prostředí. Připrav si roztok octa a horké vody v poměru 1:1, můžeš do něj přidat i trochu vhodného čisticího prostředku. K tomu houbička a trocha energie na vydrhnutí celého povrchu. Pokud byla dodržena preventivní opatření, půjde to snadno a rychle. Jestliže potřebuješ vyčistit vanu od vodního kamene a chceš se ho účinně zbavit, pořiď si více octa. Napusť celou vanu roztokem octa a horké vody a nech ho několik hodin, nejlépe přes noc, působit. Ráno vanu vypláchni čistou vodou, dočisti, osuš a bude jako nová,

  • čištění vany pomocí jedlé sody a kyseliny citronové: v nádobce smíchej trochu vody s jedlou sodou a vytvoř pastu. Vanu opláchni a povrch potři pastou z jedlé sody pomocí houbičky. Nech působit alespoň půl hodiny. Rozpusť přiměřené množství kyseliny citronové ve vodě. Namoč houbu do roztoku a důkladně vanu vydrhni. Čištění vany dokončíš propláchnutím a osušením,

  • kombinace octa, kyseliny citronové a jedlé sody: v domácích receptech na čištění vany najdeš nejrůznější kombinace těchto tří složek. V každém případě – měj cit pro míru, najdi si svou účinnou směs a nejprve ji vyzkoušej na malém, nenápadném kousku povrchu.

Jak vyčistit vanu pomocí chemie

Zvláště pokud potřebuješ vanu vyčistit od vodního kamene, nebo pokud nebyla dlouho čištěna vůbec, pravděpodobně sáhneš po silnějších přípravcích. Výrobci pamatují na různé druhy nečistot a různé typy koupelnového vybavení. Dej pozor na materiál vany, kterým je v dnešní době v převážné většině sanitární akrylát. Nezapomeň zkontrolovat, zda je zvolený čisticí prostředek na akrylát vhodný. Některé práškové nebo gelové přípravky mohou obsahovat pevné částice, které poškrábou povrch vany nebo způsobí její zmatnění. Nepoužívej přípravky na bázi kyselin, acetonu, ředidel nebo podobných chemikálií. Příliš abrazivní houbičky, drátěnky, čisticí písky a pasty také do vany nepatří, zejména ne do akrylátové.

Poškrábaná akrylátová vana?

Výhodou moderní akrylátové vany je, že drobná poškození lze snadno opravit. Škrábanec lze obrousit jemným smirkovým papírem a vyleštit lešticí pastou. Hlubší poškození opravíš akrylátovým tmelem a tužidlem a nakonec opět vyleštíš lešticí pastou. Tyto pomůcky jsou dodávány jako opravné sady. Stačí trocha prevence a několik minut pravidelné péče a tvoje vana bude nejen spolehlivě sloužit, ale také vypadat jako nová po mnoho let.

Komentáře

V tuto chvíli bez připomínek