Vana a sprchový kout v malé koupelně

Kdo by netoužil po krásné, velké a pohodlné koupelně? Navíc skvěle vybavené a stylově působící? Krásné představy má na začátku každý. Později nastoupí do akce nelítostný rozum, začíná se měřit a počítat. Fakta nepustí. Přicházejí dilemata a těžká rozhodnutí. Koupelna je dlouhodobá a důležitá investice, kterou je třeba dobře promyslet. V každé koupelně kraluje vana nebo sprchový kout. Nebo oba prvky, pokud je dostatek místa. Co ale dělat v malé koupelně? Jaké jsou možnosti a řešení? Udělej si z koupelny, i té malé, útulnou a praktickou oázu pro každodenní relaxaci. Jde to.

Vana a sprchový kout v malé koupelně – vejdou se oboje?

Co tedy bude lepší pro malou koupelnu, vana nebo sprchový kout? Nespěchej s rozhodnutím, zkusme se nejprve společně zamyslet a položme si několik zásadních otázek.

Členové domácnosti

Kolik je vás a kolik vás bude za rok, za dva, za pět? Jsou v rodině malé děti, které se rády koupou? Nebo starší osoba, pro kterou bude obtížné dostávat se do vany a vycházet z ní? Je pro tebe a tvé blízké sprchování jen každodenní rychlou rutinou? Nebo hledáš také relaxaci, když trávíš v koupeli, sám nebo s partnerem, partnerkou delší čas, třeba ve společnosti dobrého drinku nebo knihy? Při volbě mezi vanou a sprchovým koutem zohledni převažující priority.

Stavební možnosti - příčka

Ve starších panelových domech bývá toaleta vedle malé koupelny, obvykle oddělena tenkou příčkou. Nebylo by možné ji vybourat a získat tak trochu prostoru navíc? Pokud to struktura obyvatel bytu a jejich denní režim dovolí, samozřejmě. Aby ráno do koupelny nestála fronta... A možná by se dala posunout jiná příčka?

Vybavení a vana v malé koupelně

Dáš-li přednost vaně, místa bude méně, ale můžeš ho nalézt ve výšce. To znamená skříňky, poličky a vše co jde, umístíš nahoru, například v podobě závěsného nábytku. K výše uloženým věcem, které potřebuješ jen občas, se dostaneš s pomocí malého /skládacího/ stupínku. I když by se ti nejvíce líbila velká volně stojící vana, dobrým kompromisem pro malou koupelnu bude menší vana rohová. Nezapomeň vše dokonale změřit, každý centimetr může být rozhodující! Vany určené pro malé koupelny mívají promyšlené ergonomické tvary, například zúžené konce, zahnutý bok nebo jednu stranu zešikmenou. Pokud nemáš výšku profi-basketbalistu, z těchto van si určitě vybereš. Pomoci může také umyvadlo integrované do koupelnové skříňky, nebo důmyslně umístěné nad vanou, přístupné z vany i z jejího boku. Takové umyvadlo mívá specifický tvar a způsob instalace a obvykle se prodává jako set vany a umyvadla.

Vizuální triky

Dej na své pocity. Pocit větší koupelny získáš díky velkoformátovým obkladům, a způsobu jejich položení. Světlými barvami prostor opticky zvětšíš, neváhej proto sáhnout například po béžové a bílé. Na vhodná místa umísti zrcadla, nejlépe větší. Sice budeš vědět, že koupelna je malá, ale zbavíš se pocitu stísněnosti.

Vana a sprchový kout v jednom

Skvělým řešením dilematu, zda mít sprchu, nebo vanu, jsou vanové zástěny. Pokud najdeš vhodnou, dobře ergonomicky tvarovanou vanu, která se vejde do tvé malé koupelny, máš vyhráno. Vyber si ze široké nabídky vanových zástěn (pevné, otevírací, zatahovací) a získáš vanu i sprchový kout v jednom. Budeš mít možnost spokojené dlouhé relaxace v horké vodě a jiný člen domácnosti bude moci využívat výhody rychlého osvěžení ve sprchovém koutu. Pokud si k zástěně pořídíš ještě protiskluzovou podložku, nebudeš riskovat pád a ušetříš čas na uklízení potopy po sprchování. Jako materiál zástěny si můžeš vybrat sklo a plexisklo. V tomto případě se nevyplatí příliš šetřit. Plexisklo je levnější, ale neodolává dobře poškození, zejména poškrábání. Za bezpečnostní tvrzené sklo zaplatíš více, ale vydrží velmi dlouho. Je odolné a můžeš ho mít s úpravou proti vodnímu kameni.

Vanová zástěna - estetické dotvoření prostoru malé koupelny

Instalace vanové zástěny je jednoduchá, je vždy dobře popsána v dokumentaci výrobku, není třeba se jí obávat. Klíčem k úspěchu je vyvrtání otvorů ve zdi na správných místech podle montážních profilů, vložení hmoždinek a přišroubování. Poté spoj mezi vanovou zástěnou a stěnou utěsníš sanitárním silikonem, počkáš jeden den, až dokonale vyschne a tvá vana a současně sprchový kout je hotový, může začít plnit svoje funkce naplno. Je nejen praktický, taky estetický. Díky různým barvám a vzorům ním můžeš styl své koupelny krásně doladit. Galerie v koupelně? I to je dnes možné. Vlastní výtvarný návrh nebo fotografie vygravírovaná laserem do vanové zástěny a tvoje malá koupelna se stane nejen oázou relaxace, ale také oázou umění.

Komentáře

V tuto chvíli bez připomínek